Veelgestelde vragen

Waarvoor kan ik bij jou terecht?

Voor meer dan u denkt. Ik ben gecertificeerd meubelmaker en daarnaast ontwerp ik eigen meubelstukken. Ik maak niet alleen meubels, maar ook interieurbetimmeringen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • kasten
 • deuren
 • lambriseringen
 • trap(leuningen)
 • profiellijsten
 • betimmeringen
 • garderobekasten
 • boekenkasten
 • kamer-en-suite kasten en schuifdeuren
 • gang- en trapkasten
 • keukenkasten
 • slimme opbergers in loze hoeken
 • eettafels
 • werkbladen
 •  venster- of erkerbanken
 • enzovoorts

Alles is van hoge kwaliteit, en nauwkeurig op maat. Kortom; ik maak zeer uiteenlopende werkstukken waarbij 1 ding centraal staat; een tevreden klant.

Dat heet maatwerk.

Waarom zou ik kiezen voor een maatwerkmeubel als ik ook naar Ikea kan?

De meubelindustrie is in feite geen concurrent van een meubelmaker. Het is gewoon een ander domein. Ik kan (en wil) geen grote hoeveelheden tegen lage prijzen produceren, al zal bij grotere afname de stuksprijs ook dalen. Andersom kan de industrie niet het maatwerk, de persoonlijke aandacht, het advies en de kwaliteit bieden die ik wel kan bieden. Ik heb met specifieke opdrachten te maken. Meestal uniek, zeer persoonlijk en met hoge eisen aan maatvoering, kleuren, materialen of afwerking en de omgeving waarin het komt te staan.

Hout of plaatmateriaal?

Vanwege de prijzen en de bewerkelijkheid van massief hout wordt dit vooral gebruikt voor tafels, werkbladen, kast- of ladefronts. Het corpus (lichaam) van een meubel, bijvoorbeeld een kast, wordt vaak van plaatmateriaal gemaakt.

Massief hout is prachtig materiaal omdat het leeft. Het heeft diepte en karakter, en de ene plank is nooit hetzelfde als de andere. Het is echter ook duur, bewerkelijk en gevoelig voor klimaatschommelingen.

De constructie en verbindingen van een massief houten meubel zijn gebaseerd op het opvangen van krimp en uitzetting. Een massief houten meubel is een uitdaging voor het vakmanschap. Om die reden is een massief houten meubel zeer arbeidsintensief.

Hout is afkomstig van naald- of loofbomen en is voor de markt grofweg onder te verdelen in inlands hout en tropisch hout. Daarnaast zijn er ook nog enkele mediterrane houtsoorten zoals olijf, taxus of palmhout, die meestal erg exclusief (en dus duur) zijn. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid en milieu is inlands hout te verkiezen boven tropisch. Echter, er zijn inmiddels vele soorten tropisch hout met het FSC keurmerk, afkomstig van gereguleerde kweek.

Veelgebruikte Inlandse houtsoorten

Eiken Noten Esdoorn Grenen/   sparren Populieren
Beuken Appel Els Linde Robinia
Iepen Peren Plataan Tulpenboom Lariks
Kersen Essen Tamme   kastanje Berken Wilg

Tropische houtsoorten geschikt voor meubels

Mahonie Pallisander Purperhart Pokhout Bubinga
Teak Zebrano Iroko Wengé Makoré
Padoek Afrormosia Jarra Satijnhout Goncalo   Alves
Ebben Bangkirai Okoumé Sapelli Limba

Plaatmateriaal

De laatste decennia worden steeds meer meubels van plaatmateriaal gemaakt. De op de markt beschikbare materialen zijn steeds beter van kwaliteit. De grote voordelen zijn de lage prijzen, eenvoudige en snelle bewerkingsmogelijkheden en de stabiliteit.

Helaas zijn de meeste plaatmaterialen niet zo fraai om te zien (enkele uitzonderingen daargelaten) en moeten daarom voorzien worden van een afwerklaag. Dat kan een kleurlak zijn, maar het materiaal kan ook beplakt worden met een ander materiaal, zoals fineer, folie, of een hardplastic.

De meest gebruikte plaatmaterialen

MDF Spaanplaat Hardplastic Board
Triplex/   multiplex OSB Trespa Meubelplaat

Fineer

Fineer is een flinterdunne toplaag die altijd wordt gebruikt op een drager, meestal plaatmateriaal,maar soms ook een goedkope houtsoort. Fineer is in tegenstelling tot wat veel mensen denken, echt hout. Het is in verschillende diktes verkrijgbaar, van enkele tiende millimeters tot enkele millimeters. Gangbaar is 0,6 millimeter.

Fineer is in nagenoeg alle houtsoorten verkrijgbaar. Sterker nog; er zijn inmiddels veel (tropische) houtsoorten die alleen nog maar als fineer te krijgen zijn. Simpelweg omdat die soort als massief hout onbetaalbaar is, of onmogelijk om te bewerken.

Fineer is in verhouding tot massief hout natuurlijk veel goedkoper. Er is immers slechts een zeer dunne laag nodig. Als een gefineerde plaat goed wordt afgewerkt is zij voor de leek bijna niet van massief hout te onderscheiden. Bijkomend voordeel is dat de drager, meestal plaatmateriaal, nagenoeg niet werkt. Wel de voordelen (uiterlijk!) maar niet de nadelen (werking!) van massief hout dus.

Fineer is daarom een zeer goed alternatief voor massief hout, als een uiterlijk van hout gewenst is.

Gebruik je ook nog andere materialen?

Vooral hout en plaatmateriaal, maar daarnaast maak ik ook glas in lood panelen. En wat ik niet zelf maak kan besteld worden, zoals tafelbladen of plankjes van gehard glas, glazen deurtjes, al dan niet geslepen of gestraald, stalen handgrepen, RVS tafelpoten of onderstel, steen, kunststof, stofferingen. Er zijn zeer veel mogelijkheden.

Wat kost dat nou?

De kosten van een handgemaakt meubelstuk of betimmering zijn sterk afhankelijk van de gekozen materialen en de complexiteit van de constructie. Een eenvoudig werkstuk van bijvoorbeeld MDF kan al voor een paar honderd euro worden gemaakt. Een complete kastenwand met veel planken, lades en inbouwverlichting is natuurlijk wat duurder. Als u zelf een wens heeft en wilt weten wat de kosten zijn, neem dan gerust contact op!